woensdag 2 mei 2012

Van zursel, sla en help

Zoals inmiddels wel duidelijk, hebben uw herbergvader en -moeder geen groene vingers. Ja, na het schilderen, maar dat telt niet mee. Gelukkig krijgen we op Bellevue veel hulp van gasten.
Neem de Vlaamse Lieve, die thuis studeert op het behoud van Moeder Aarde en zo allerlei kruiden en gewassen leert kennen die wij van Bellevue achteloos wegschoffelen. Áls we ooit zouden schoffelen... Zo kwam Lieve op een goede dag met een hand vol groene blaadjes aanzetten. Die hadden we zelf ook wel zien staan (eigenlijk als eerste gewas na de winter), maar een beetje op niks af dat groen lopen weg grazen is ook zo wat. Je weet immers nooit of onze oude buurman 'voor de mooi' allerlei giftigs heeft geplant?! Maar nee, de blaadjes in Lieves hand waren zursel. Zursel? Ja, zursel. Ook wel zuring genoemd, al lijkt het daar niet erg op. Nou bestaan er ook honderden zuringsoorten, dus dat klopt wel. Gelukkig wist Lieve tevens wat ervan te maken: gevulde eieren! Die we zonder vrees proefden en die heerlijk bleken. Hulp
En dan was er veel hulp van onze zus Neeltje met haar ganse familie, waarbij echtgenoot Eric op de dag van aankomst op Bellevue zelfs een compleet tuincentrum aan mini-plantjes uit de auto trok. Sla en tomaten en courgettes en aubergines en kolen en meloenen en pompoenen en wat al niet! De volgende dag meteen het al weer met onkruid begroende moestuingedeelte geschoffeld en omgespit en bemest en beplant, mét hulp van dochters Fien (niet op de foto), Jet (met Eric) en Roos. Wat natuurlijk een toepasselijke naam is voor in de tuin. Dat in de dagen die volgden ongeveer een halve meter regen viel (terwijl het hier anders toch altijd droog is) en een bescheiden orkaan over Bellevue raasde, deed de jonge aanplant geen goed. Nochtans komt er nu van alles op, dat voor ons leken geheel ondefinieerbaar blijkt en dat welig woekert en tiert. Help, wat was nou die sla? Lieve, kom je snel weer?!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten