vrijdag 18 mei 2012

Schouwspel

In Maison Bellevue is de afgelopen tien dagen een langgekoesterde wens werkelijkheid geworden: een nieuwe schoorsteen siert de haard... Ooit had Bellevue, zoals alle boerderijen in de Morvan, zo'n schouw waarin je rechtop kon staan. Niet dat je zulks deed als-ie brandde, maar toch. In de jaren zeventig is - gelijk op zo veel plaatsen in de regio, waar de geest van de moderne tijd rondwaarde - die oude schouw weggebroken. De zware horizontale steen - de zogeheten schoorsteen, omdat hij de kap erboven schoorde of ondersteunde - werd ervan afgetild en de dragende wangen van graniet werden er simpelweg afgeslagen. Wat er voor terugkwam was wat armzalig metselwerk van bakstenen en een hoop stuc.
Een aantal jaren geleden al, haalden Elly en ik dat stucwerk weg en er kwam een prachtige granieten hardplaats achter te voorschijn, compleet met een vierkant gas voor de nog warme as. De bakstenen erboven bleven vooralsnog zitten en in zekere zin gaven die een aardige kijk op hoe het was. Ongeveer een maand geleden kregen we van onze Morvandese vrienden Hans en Joke een oude schouw cadeau. In tweeën gebroken - ze wisten wat ze weggaven;-) - en loodzwaar. Hooguit te gebruiken als tuinornament, dachten zij en ik. Maar Elly dacht daar anders over en belde aannemer Didier. Of-ie kon komen kijken of de zandstenen kolos als nieuwe schoorsteen kon worden gebruikt. Dat kon. Na veel vijven en zessen kwam Didier om de oude bakstenen te verwijderen.
Dat was het makkelijkste deel van de klus. Daarna werden de twee helften met veel ellebogenstoom in het vrijgekomen gat getild en verzekerd met stempels eronder.
Nu kon het aanhelen van beide brokken beginnen, waarmee direct het tekort van ongeveer 30 cm goed gemaakt zou worden: de schouw werd met beton verlengd tot de noodzakelijke twee meter overspanning. Tegelijkertijd werden de oude granieten wangen weer verankerd in de muur, zodat de originele staat werd hervonden. Na droging was het de beurt aan Elly om met kwast en penseel beide stenen en het beton er tussenin op kleur te brengen, zodat je van de verlenging en reparatie niets meer ziet. En kijk nu hoe mooi het schouwspel is?!?

1 opmerking:

  1. Prachtig! Maar wat een klus zeg, phew! Ennuh, die kachel stond er een half jaar geleden nog niet, mooi hoor. Ook al vallen de mussen straks van het dak; ik ga 'm anstoaken! :-)

    BeantwoordenVerwijderen