vrijdag 4 mei 2012

Een relatierestaurant

Ik heb een zwak voor relatierestaurants. Relatierestaurants? Relatierestaurants ja. Relatierestaurants (nu is het wel welletjes) zijn uitspanningen waar de ene activiteit (theater, film, golf, muziek, vertellingen - noem maar op) de andere (eten en drinken) versterkt. En andersom natuurlijk. Er is namelijk altijd wel iets te doen/zien/leren enzovoort, terwijl je steeds stof hebt voor een goed tafelgesprek.
In de Morvan hebben we ook zo'n relatierestaurant: 'Les Poulettes à table' in het gehucht Clomot (40 minuten van Bellevue). Daar worden de grootste kunsten met elkaar gecombineerd: eten, drinken en schilderkunst. Maar bovenal de kunst van het levensgenot! Marianne en Patrice Bourgerie staan garant voor dit alles. Hij schildert heel puur de prachtigste boerderijdieren (ezels, stieren en vooral ook koeien), zij penseelt met name kippen en drukt die af op keukenschorten, tafellinnen, theedoeken, pannenlappen en wat dies meer zij. Dank zij beider creatieve inslag, in hun restaurant heel sfeervol ingericht. On-Frans, zó leuk, met een prachtige tuin achter en een lange tafel voor het etablissement, waar je met een grote groep onder de blauwe regen luncht of dineert. Top! En dan de keuken. Die is beperkt van omvang, maar heel smakelijk. Doorgaans zijn er twee voorgerechten, twee hoofdgerechten, kaas en desserts te kiezen en alles wordt door Marianne met evenveel liefde bereid. Dikwijls met producten van leveranciers uit de buurt (de eenden en koeien die op het menu staan worden altijd aangeduid met de naam van de boer die ze leverde) en altijd ingrediënten van het seizoen. Wij proefden het drieluik van eend (eendenlever, rillettes en magret de canard) en de terrine van zalm, die beide even smakelijk waren. Ook les plats principales van gekonfijte eendenbout en boeuf Bourguignon waren fantastisch, terwijl de toetjes (trifle, chocoladecake of een combi van verse aardbeien, schuimbrokken en room) de deur dicht deden.
Voor de aardigheid verklapte waard Patrice - die een fantastische neus heeft voor de mooiste wijnen van de streek! - het huisrecept van de boeuf Bourguignon, dat hierbij gaat. Eet smakelijk en tot aan tafel in Les Poulettes!
Boeuf Bourguignon à la Marianne et Patrice
Neem per kilo rundvlees een fles goede rode Bourgogne en zet de wijn op het vuur. Voeg groene kruiden, laurier en kruidnagel toe en wat specerijen en knoflook en ui en laat de saus gedurende ongeveer tweeëneenhalf uur inkoken, totdat pakweg de helft van het vocht is verdampt. Snijd het vlees in grote brokken (5 bij 5 bij 5 cm ongeveer), strooi er zout plus peper over en wentel het daarna dun door de bloem. Braad het niet aan (Patrice vindt dat het daar taai van wordt), maar stort het bloemige vlees zo in de jus, zodat het juist onder staat. Doe de deksel op de pan, maak die dicht met brooddeeg (aluminiumfolie mag ook wel denk ik) en zet het geheel in een voorverwarmde over (zo'n 80 graden Celsius). Laat het nu zes tot acht uur langzaam sudderen, zodat de textuur heel blijkt en de boeuf supermals wordt. Serveer met gekruide wortels en nieuwe aardappeltjes en natuurlijk een groot glas rode bourgogne.
Bon appétit, mede namens Marianne et Patrice!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten