dinsdag 9 juli 2013

What to do around Moux (restaurants)

Goede raad is duur, luidt het gezegd en een reeks restaurants aanbevelen blijkt een hachelijke bezigheid. Want zijn ze altíjd goed? En naar ieders smaak? Onderstaande lijst wordt dus geraadpleegd op eigen risico en we geven garantie tot aan het hek van Bellevue.

Les Poulettes à Table in Clomot (25 km, dichtbij Arnay le Duc): heerlijke zaak van twee kunstenaars, die zich jaren geleden vestigden in een oude boerderij. Alleen maar heerlijks uit de directe omgeving, waar chef Marianne geweldige schotels van bereidt. Haar wederhelft Patrice, striptekenaar van oorsprong maar als je zegt clown geloof je het ook, heeft een uitstekende neus voor wijnen. Dikwijls live muziek, altijd sfeervol. Nog even over Patrice: we hebben tafelgenoten gezien die ter plekke verliefd opp hem werden, dus opgepast.

Haaks hierop staat Le Cerney in het plaatsje Cerney, aan het Lac des Settons (5 km). Een groot schrootjes interieur en de tv staat altijd aan. Wel een fijn terra met gekleurde lampjes waarvan de helft het nket doet. Jean Pierre echter, kookt ouderwets en ouderwets goed. Neem het menu gourmand (vier gangen) en je krijgt bijvoorbeeld huisgerookte zalm, slakken, de beste zwezerik in de hele Morvan en nougat-ijs toe. De wijnkaart is beperkt, maar de witte Gitry (23 euro geloof ik) is best.


Aan de andere kant van het Lac des Settons, aan de Rive Gauche, ligt À la queue du Lac. Kleurrijke parasolletjes in de tuin voor het restaurant en binnen alles fel groen. Hier geen tv maar een radio uit het jaar kruik, die meestal stoort. Maar ze koken lekker en zijn heel erg aardig.

The Little Pub is de oer-Franse naam van de zaak van Isabelle en haar man in Alligny (5 km de andere kant op). De keuken is al honderd jaar hetzelfde, maar de steak charolais is niet te versmaden en de niertjes zijn uitmuntend. Isabelle is een schat en als je vraagt of ze een moppie op haar accordeon speelt, dan roept ze haar jongste zoon. Die dat ook niet kan…

B9 in Dijon (op het Place de la République, pal tegenover het hertogelijk paleis). Gevestigd naast de sterrenzaak van chef J.P.Billoux, die ook eigenaar is van B9 (daar staat dus die B voor). Michelin-kwaliteit dus, voor een schappelijke prijs. En een mooi buitenterras.

Als we het dan toch over sterrenzaken hebben: Relais Bernard Loiseau*** in Saulieu. Dé zaak in de weide omtrek, al sinds de zelfmoord van chef Bernard gerund door zijn vrouw Dominique. Het menu Route National (het restaurant ligt aan de N6, vandaar) is heel betaalbaar (een heleboel amuses en dan vier gangen voor 69 euro, pak ‘m beet). Even waarschuwen van te voren, dan reserveren wij graag voor je.

Is er dan niks in Moux zelf? Jazeker wel! Restaurant Beau Site is slechts vijf minuten lopen (heen – terug het dubbele want berg op en wijn in de benen) en heeft een uitstekende, vrij moderne keuken. Hotel de la Poste is er ook nog, maar het eten is beperkt en soms niet best. La Picherotte tegenover de bakker is leuk voor de lunch.

In Autun is een aantal gerenommeerde restaurants gevestigd, waar je zo heen kunt maar die ook weer niet spectaculair zijn. Chateau Briant is er zo een en Le Chalet Bleu. Een uitschieter is Cabillaud, aan je linker hand vlak voor de basiliek die is gewijd aan de Heilige Lazarus. Italiaanse chef, Portugese gastvrouw, vooral vis op de kaart en die is top!

Liefhebbers van oude abdijen spoeden zich naar l’Abbaye de la Bussière aan de Ouche (richting Dijon, 60 km). Een elfde eeuwse abdij, fantastisch gerestaureerd door de huidige Engelse eigenaren. De keuken heeft een ster van Michelin, maar doordeweeks eet je er tussen de middag voor nog geen 30 euro drie fantastische gangen. Oppassen voor de wijn: prijzig, maar dan heb je ook wel wat.

In Beaune dit een kloon van Relais Bernard Loiseau: Loiseau des Vignes. Ook hier een ster van Michelin (die krijg je in Frankrijk echt makkelijker dan in Holland) en top eten voor een heel redelijke prijs.
De show wordt echter gestolen door 71 geweldige wijnen uit de Bourgogne, die je allemaal per glas of zelfs per slokje kunt bestellen. Dus iedereen aan de Vosne Romanée en de Puligny Montrachet, graag.

Even tapas doen op een mooi terras? Ga dan naar Rendez Vous des Pêcheurs in Chevigny, het uiterste puntje van het Lac des Settons. Het mooiste uitzicht, redelijk eten en aardige mensen.

Ook van Loiseau (het is een heel nest vogels!) is een nieuwe zaak in de Rue de Vauban te Dijon. Alleen die gaat pas begin juli open, dus nog even wachten op de recensie…

En dan hebben we nog La Grange in Flavigny, pal naast het winkeltje waar de film Chocolat is opgenomen.
La Grange wordt gerund door vijftien boerinnen (en één boer, wat een leven), die hun eigen lekkere dingetjes meenemen van de boerderij. Topsfeer!

Had ik La Pomme d’Or in Époisses al genoemd?
Voor wie gek is op de Franse stinkkaas die tevens figureert in ‘Het lieve leven van de familie Kaas’, dat ik ooit samen met kaaskeizerin Betty Koster schreef. Enfin, bij La Pomme hebben ze een heel menu rond époisses, dus da’s lekker.


Voor het moment was ‘m dit even. Nu uit eten om nieuwe adressen te sparen.

Smul ervan!
Geen opmerkingen:

Een reactie posten