zaterdag 29 juni 2013

What to do around Moux (2)

Weidegrond genoeg in de Morvan, maar soms zijn uitstapjes naar gewijde grond ook leuk. Een paar suggesties...

Abdijen en kerken
De liefhebber van religieuze bouwsels heeft de Morvan veel te bieden. Neem dichtbij de basiliek van St. Andoche in Saulieu (15 km) en de kathedraal gewijd aan de Heilige Lazarus in Autun (30 km).

Iets verder weg is evenwel nog veel meer te beleven. Om te beginnen in Vézelay, de bedevaartplaats waar de Heilige Bernardus op 31 maart 1095 opriep tot de Tweede Kruistocht. De beroemde basiliek van Vézelay was er toen al (in rudimentaire vorm) en is een bezoek zeker waard.
Galeries, restaurants (bij Relais du Morvan is het goed toeven) en musea wisselen elkaar af. Het is de moeite waard om de auto beneden te zetten en dan met het dorp aan je rechterhand rond de berg te lopen. Je komt aan de achterzijde van de basiliek uit en daalt door de hoofdstraat weer steil afdalen.

Over de Heilige Bernardus gesproken. Wie naar Dijon gaat voor een uitstapje (te veel bezienswaardigheden om op te noemen, maar een eettip is er wel: B9 op het Place de la République, tegenover het Hertogenpaleis!), doet er goed aan even een stop te maken bij Fontaines-les-Dijon, een afslag van de weg naar de grote stad. Daar werd Sint Bernardus geboren en een flinke kathedraal met plaquettes herinnert hier aan.

Overigens was het dezelfde heilige die een fikse vinger in de pap had bij de Abdij van Fontenay, ter hoogte van Montbard (60 km). Soberheid troef in dit prachtige ‘dorp van geestelijkheid’ en zeer aansprekend. www.abbayedefontenay.com

Wat dat betreft getuigt Cluny in het zuid-oosten (90 km) van veel meer spirituele rijkdom.
Letterlijk dan, want de gigantische kerken en abdijen (meest afgebroken) in dit stadje waren Sint Bernardus een doorn in het oog. Des te interessanter om te zien hoe de puissante zelfverrijking van de abt van Cluny leidde tot de soberste aller ordes: die van Cisterciënzers.

Wie van lekker eten in een spirituele omgeving houdt, spoede zich naar La Bussière in Bussière-sur-Ouche (65 km). Een abdij uit de elfde eeuw, fantastisch gerestaureerd door de huidige Engelse eigenaren, die hun kastelen in Groot-Brittannië moesten verkopen om dit te realiseren. Het restaurant in de abdij is geweldig en heeft een ster van Michelin. www.abbayedelabussiere.fr

Kaasjes eten kun je bij de Benedictijnse abdij van La Pierre qui Vire (de steen die draait) bij St. Leger-Vauban (zie kastelen). Daar worden geiten en koeien gehouden om lekkers van te maken. Van hun melk dan hè… De kerk erbij is aardig en die draaiende steen wonderlijk. www.apqv.fr

Klein maar fijn tot slot is het vestingstadje Flavigny-sur-Ozerain, waar de film Chocolat is opgenomen. Ook hier staat een oude abdij en een bijzondere kerk, maar de profane sfeer van het plaatsje als geheel maakt nog meer indruk. Net als La Grange, de ‘schuur’ waarin vijftien boerinnen en een boer een restaurant hebben gemaakt, waar ze hun eigen heerlijkheden verkopen.
Vers gebraden eend, varken uit de oven, gans en ongans, het is er allemaal te proeven. www.ferme-auberge-la-grange-flavigny21.fr

Geniet ervan!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten