vrijdag 19 juli 2013

Vijf maal Loiseau

Echte gourmands kunnen vanaf deze week vanuit Bellevue maar liefst vijf maal per week naar verschillende restaurants van Dominique Loiseau!
Veel gasten van Maison Bellevue nemen de gelegenheid te baat om toch eens te gaan eten in Relais Bernard Loiseau in Saulieu***. Ik bedoel, als je dan toch op slechts vijftien km afstand zit en je bent culinair geïnteresseerd (en wie is dat niet?), dan ga je er allicht even heen. Al is het maar voor een kopje koffie met wat lekkers of het middagse menu Route N6, genoemd naar de oude 'snelweg' tussen Parijs en Lyon, waar het driesterrenrestaurant van Loiseau aan ligt.
Bij leven van grondlegger Bernard Loiseau - de chef die zich precies tien jaar geleden door het hoofd schoot omdat hij - volgens de verhalen - bang was zijn derde ster kwijt te raken - kon je vanuit Bellevue ook al vrij eenvoudig naar Parijs, om daar zijn twee tantes te bezoeken. Geen echte familie natuurlijk, maar de restaurants Tante Louise en Tante Marguerite aan de rechter respectievelijk de linker oever van de Seine in de Lichtstad.
Dat was nog wel een eindje rijden (2,5 uur, dan ben je er wel), dus opende Dominique Loiseau - die sinds de dood van haar man de touwtjes stevig in handen heeft - in overleg een vierde restaurant in het nabij gelegen Beaune (uurtje rijden): Loiseau des Vignes. Het mooie daar is niet alleen dat ze inmiddels een ster van Michelin hebben, maar dat je er ruim 70 (zeventig!) grote Bourgogne-wijnen per glas of zelfs per slok kunt bestellen!
De gasten van Bellevue zijn echter meer georiënteerd op Dijon, dus moest daar een vijfde loot aan de vogelboom komen: Loiseau des Ducs, als verwijzing naar de hertogen die Dijon als hun hoofdstad kozen. Deze week is de nieuwe zaak, gevestigd in een Middeleeuws pand aan de Rue Vauban, pal naast La Place de la République, geopend en uiteraard gingen we voorproeven (menu van drie gangen voor 29 euro). De hoofdgerechten moeten nog wat spannender worden, maar het entree van verschillende oude tomatensoorten in een crème, met mozzarella en basilicum was misschien wel het lekkerste voorgerecht OOIT!
Dus op maandag en dinsdag naar Parijs, woensdag naar Beaune, donderdag naar Dijon en vrijdag naar Saulieu! Bon appétit allemaal:-))

Geen opmerkingen:

Een reactie posten