donderdag 14 juli 2011

Quatorze Juillet

Quatorze Juillet en het sneeuwt in de Morvan!
Althans, zo lijkt het 222 jaar na de bestorming van de Bastille, waarmee de Franse Revolutie (althans volgens de geschiedenisboekjes) begon. In werkelijkheid is het gras op onze weiden rond Maison Bellevue en Perdue in één nacht tijd gaan bloeien. Als gevolg van de regen gisteren, ongetwijfeld, die volgde op een heel lange periode van droogte. Gras doet dan wat iedereen doet als-ie het gevoel heeft dat-ie bijna doodgaat: zich als een bezetene voortplanten! Vergelijk het met het snoeien van een struik of het snijden van de wortels van een plant die niet wil bloeien: prompt vormt zich bloesem en bloei.
Dat doet denken aan het verhaal van Sint Maarten, zoals dat zo mooi wordt verteld door Don en Petie Kladstrup in hun prachtige boek 'Wine and War'. Het was in het jaar 345 na Christus dat de heilige Maarten, zoals gebruikelijk in de maanden na de oogst, op inspectie ging door zijn wijngaarden, die behoorden tot het klooster bij Tours aan de Loire, waarvan hij de abt was. Hij ging niet te voet maar zat op een ezel. Eenmaal aangekomen bij een perceel die hij nader wilde bekijken, bond hij zijn rijdier aan een wijnrank en ging aan het werk.
Toen Sint Maarten een uurtje later terugkwam, bleek dat de ezel zich flink tegoed had gedaan aan de wijnstokken, waarvan sommigen tot op de stam waren kaal gevreten. De schrik was groot onder de verzamelde monniken, maar hun verbazing was groter toen het jaar daarop bleek dat juist díe stokken de beste druiven droegen. Want snoeien is groeien en bloeien!
Allemaal leuk en aardig, maar zo'n dagje regen betekent dus wel dat de natuur ontploft en ik de komende dagen weer moet grasmaaien. Of zullen we een ezel nemen?!?

1 opmerking:

  1. Antwoord van Guido: 'Je hebt toch Elly?'
    Antwoord van mij: 'Ja, een ezel!!' (wel 2 dan, anders is het zielig)

    BeantwoordenVerwijderen