vrijdag 3 juni 2011

Laat de muziek maar komen!

Als je A zegt - niet bij de dokter maar zo, in het algemeen - moet je ook B zeggen. Vandaar dat Nicolas Konczak is besteld om onze nieuwe piano te stemmen.
Konczak klinkt Pools en dat is het ook. Vooroordelend denk je dan meteen dat-ie de achter-achterkleinzoon van een grootheid als Chopin is (via moeders kant), doch dat is slechts romantiek. Sterker, hij komt helemaal niet uit een muzikaal gezin, maar speelt desniettemin piano en vooral klarinet. Met dat laatste instrument is Nicolas aangesloten bij de fanfare van Le Creusot, een stadje 60 km van hier.
Enfin, deze Konczak heeft dus de piano onder handen genomen en is er erg tevreden over. Het instrument is gemaakt door C. Biele te Berlijn, waarschijnlijk in de jaren tussen beide wereldoorlogen in. De staat ervan is uitstekend, zij het dat hier en daar wat slijtage is opgetreden. Zo is het vilt dat op de hamertjes is gespijkerd door de jaren vervormd en ingesleten, zodat een groter oppervlak contact maakt met de snaren. Daardoor is de klank minder helder dan ooit. Verder zijn er wat veertjes gebroken die de hamertjes terug duwen op hun plaats en blijkt een akkoordsnaar kapot. Die zaken worden allemaal de volgende keer vervangen.
Dat neemt allemaal niet weg dat Konczak de piano nu al mooi strak heeft gestemd en dat het instrument (net als heel Bellevue trouwens) klaar is voor het concert dat - onder voorbehoud - vrijdag 5 augustus gegeven gaat worden door Margaret Mathot en Koos Teekens.
Beiden treden heel geregeld op in heel Nederland (gisteren nog in de Westerkerk te Amsterdam) en zien er naar uit om hun samenspel op de dwarsfluit en het klavier nu ook in Frankrijk te laten klinken. Tijdens een concert waar overigens ook andere muzikanten te horen zullen zijn. Bellevue wordt verdikkeme nog muzikaal!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten