woensdag 22 december 2010

In Memoriam: Henrie Boulle


Na een kort ziekbed is buurman Henrie Boulle vanmorgen - woensdag 22 december - overleden. Hij werd 85 jaar.
Henrie heeft vanaf het moment dat wij Maison Bellevue in september 1998 kochten, 'bij het servies' gehoord. Voordat wij zelf vanaf juli 2005 permanent in Frankrijk gingen wonen, was hij min of meer de regisseur van Bellevue. Geen wonder, hij woonde er al met al meer dan 35 jaar, waardoor het complex, waarvan hij zelf uiteraard maar een deel officieel huurde, compleet onder zijn jurisdictie viel.
Zoals alle gasten hebben kunnen zien, was de moestuin zijn lust en zijn leven. Tot en met afgelopen zomer heeft hij zich er met hart en ziel aan gewijd, maar het was hem niet gegund in het harnas te sterven. Henrie Boulle overleed in het ziekenhuis van Dijon, waar hij begin november werd geopereerd aan darmkanker.
Een week geleden nog zag ik hem in een droom tussen zijn groentebedden lopen, in een mooie nieuwe, blauwe tuinbroek. Hij was klaarblijkelijk in zijn knollentuin. Moge hij zich nu ook zo voelen.
Bellevue, 22 december
Elly en Jurriaan

2 opmerkingen:

  1. Dag Henrie, voor een laatste keer bonjour. Het is al een poos terug, herinneren we ons, dat deze foto van je gemaakt is, in je glorieuze moestuin, net toen je die had aangeharkt en er dus wat kaaltjes bijlag. Met Jurriaan bezocht een van ons je nog in het ziekenhuis van Semur-sur-Auxois. Je lag er frisgeschoren en strak gekapt bij en wekte de indruk weer snel op Bellevue je regisseurstaken op je te kunnen nemen. Toen was dat nog het geval, dit keer ben je toch geveld, de boer met zijn koninklijke voornaam en het royale litteken van eerdere operaties op de borst, niet schromend dat te tonen aan bezoekers, ter illustratie van de niet aflatende morvandese levenskracht. Die heeft je nu verlaten, Henrie! En dat terwijl we er niet aan twijfelden dat je de honderd jaar ruim zou overschrijden. Dank voor je verhalen, je altijd wonderlijk accurate weersvoorspellingen, je hartelijkheid, je eigenzinnigheid. Dat het je goed mag gaan, wensen we je. Evenals dat Bellevue goed mag gaan nu de laatste van de oude bewoners het heeft verlaten.
    Imke en Peter

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ach arme Henrie. Niks omvallen in z'n moestuin, maar doodgaan in een ziekenhuis, zielig. Hij heeft vast de hemel-sleutel bij zich, ook al zal hij dat stellig ontkennen. Behalve "bonjour" heb ik nooit een woord met 'm gewisseld, maar hij hoorde wel helemaal bij Bellevue!

    BeantwoordenVerwijderen