donderdag 9 mei 2013

Les Journées Gourmandes

Een gastronomische beurs bezoeken is op zich al leuk, met alle lekkers dat wordt aangeboden, maar nog leuker is het als je kijkt naar de gezichten achter de producten.

In Saulieu, de kleine hofstad die dankzij de aanwezigheid van Relais Bernard Loiseau*** toch al culinair is, worden al bijna een kwart eeuw lang ieder jaar Les Journées Gourmandes gehouden. Vijf dagen achtereen waarop alle lekkernijen uit de buurt en uit verre streken worden tentoongesteld. De slome slakken van Domaine de l'Escargot en de weelderige wijnen van Domaine des Terres de Chatenay, kilo's kant en klare koe (Charolais uiteraard) en fijn geaffineerde foie gras. Champagnes, crémants en crèmes de cassis, maar tevens worsten en terrines, koekazen en chêvres, thee en kruiden.
De mensen achter al dat heerlijks zijn stuk voor stuk toegewijd en passievol. Neem Jean-Claude Janin van Domaine Chatenay, die al zijn heerlijke Mâcons laat proeven (voor zijn Chazelles is kostelijk) en bij ieder glas vertelt hoe de druiven groeien en hoe de wind erover waait en hoe de zon staat en wat al niet.
Of knoop een praatje aan met kunstenaar Patrick Dotres, die van antiek bestek en zilverwerk de fraaiste objecten soldeert.
De gedroogde vruchten van Verger des saveurs zijn even kleurrijk als zoet, net als de dames die ze aan de man brengen maar die vijf euro vragen voor het poseren en dus zelf niet op de foto komen:-)
Goddelijk zijn de rilettes en gekonfijte eendenlevers van Pascal Laprée bij Mont St.Jean en worstenmaker Billard verrijkt zijn saucissons met pure ganzenlever, wat hem niet voor niets de trofee opleverde van Bernard Loiseau. Onweerstaanbaar is het vijgenbrood van Boulangerie Poisot, die trouwens ook sierbroden bakt die zo in een museum kunnen. Net als de bakkersvrouw.
Fanny et Sylvie brengen prijzen de Chablis aan van hun echtgenoot en vader Pierre Hugot (elke zaterdag paraat op de ambachtelijke buitenmarkt van Saulieu), terwijl de kleinkinderen Gabin en Jade hun gezichtjes laten beschilderen door de vigagiste.

En dan eindigen we bij Marianne en Patrice van Les Poulettes à Table. In het dagelijks leven bestieren deze twee (levens)kunstenaars ons favoriete restaurantje in Clomot, maar nu vertonen zij hun kunsten tijdens de beurs. Dat betekent samen wijn drinken, proeven van hun licht gerookte hammen en smedige comtés en beloven dat we elkaar gauw weer zullen zien. Dat gaat echt geen jaar duren, ook al vindt in 2014 de 25-ste editie plaats van Les Journées Gourmandes!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten