donderdag 2 augustus 2012

Oude ambachten (2): Bloody Sunday

Het begrip Bloody Sunday - in casu de executie van 14 ongewapende Ierse mannen door Britse soldaten op 30 januari 1972 in Derry - is in de Morvan goddank een heel wat vreedzamer idee.
Want als je de zondagse vide grenier (rommelmarkt) van Planchez bezoekt, zo'n 15 km van Bellevue, kan het zo maar gebeuren dat je tegen een bloedrood tafereel aanloopt: het maken van bloedworst door de gebroeders Pierre, Jean et Robert. Stevige mannen allemaal, die trouwens ook patés verkopen en spekbrood. Maar hier gaat het over die boudin noir.
Als eerste wordt 's morgens een grote mobiele kachel aangestoken, met een lange pijp erop waar de rook van het brandende eikenhout uit kolkt. Fikt het vuur eenmaal goed, dan gaat er een pan op met water, die nodig is voor het au bain marie verwarmen van wat komen gaat.
En wat komen gaat is bloed. Jean, de jongste die het gezegde gestand doet dat bazen op hun dieren gaan lijken of andersom, giet pakweg vijftien liter puur varkensbloed in een teil en hangt die provisorisch in het inmiddels hete water. Een paar volle handen varkensreuzel gaan erbij voor een vetje (?!), plus zout, peper en specerijen. Vervolgens kneed Jean met zijn blote bloedige spekkige handen de reuzel fijn, tot het in kleine brokjes door het langzaam warmende bloed zweeft.
Is de inhoud eenmaal warm genoeg - een graad of 50 - dan gaat de teil uit het water en kunnen de varkensdarmen worden gevuld. Daartoe hebben de broers - bloedbroeders zeg maar - de avond ervoor al huiswerk gedaan. Ingewanden schoonspoelen (vooruit, nog maar een keer spoelen) en dan als gezagsgetrouwe naaisters aan één kant van elke lange dunne darm een knoopje leggen. Zo krijg je een soort condoom, van overigens aanzienlijke afmeting.
Maar dat was gisteravond. Nú propt Jean de tuit van een grote vergiet in het open deel van de darm en giet hij er met een enorme pollepel een gestage stroom bloed in. En wat je dan ziet lijkt een wonder: het condoom vult zich automatisch met z'n inhoud, waarbij je als vanzelf een mooie rol worst krijgt?!
Jean houdt het eindje van de darm nog een beetje omhoog, zodat de bloedworst goed compact wordt. Is het condoom eenmaal vol, dan gaat de trechter eruit en het knoopje erin en klaar is Jean!
Uhhh, broer Pierre, doet u mij maar een stukje paté...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten