zaterdag 27 oktober 2012

Bellevue op tournee

Het leven is een feest maar je moet wel zelf de slingers ophangen. Dat hebben gedaan met een 'Bellevue-concert' op locatie!
Al jarenlang komt de West-Friese familie Brieffies-Mathot naar Bellevue om hier een of meer weken vakantie te vieren. En altijd maken ze muziek, want het betreft hier een gezin met een buitengewoon goed gehoor. Neem Margaret Mathot, beroepsfluitiste van naam, die optredens geeft tot in de Westerkerk te Amsterdam aan toe! Of haar man Frans, die een pracht van een stem heeft en met veel smaak Engelse liederen van onder meer Vaughan Valentine ten gehore brengt.
Ik heb geen verstand van de leer der erfelijkheid, maar tellen kan ik wel. En dan is één en één zo maar twee, dus zijn de kinderen bar muzikaal. Hugo bijvoorbeeld speelt piano. En dan niet zo maar een beetje vrolijke Vlooienmarsen en zo, maar prachtige lyrische liederen van onder anderen Edward Grieg. Zijn broer Floris bespeelt de cello en strijkt in het Noord-Hollands Jeugdorkest, terwijl zus Hedwig prachtig harp speelt. Tafelharp in dit geval, want de concertharp paste niet in de Fiat 500.
Enfin, vorig jaar gaf dit gezin al een gloedvol optreden in onze bistro Moux-sur-Mer, maar dit jaar kozen we ervoor met z'n allen op tournee te gaan. Naar Lucenay l'Evèque om precies te zijn, toch al gauw zo'n 15 km verderop. Daar staat een mooie uitspanning die La Roseraie heet, waar Ellen (chef-kok) en haar Menno (gastheer) graag meewerkten en spelers plus publiek heerlijke gerechten en dito wijnen voorschotelden.
Om kort te gaan, iedereen speelde en zong prachtige werken van J.S.Bach, Händel, Grieg, de Dubliners (Floris op de cello met oom Hans Valentijn op gitaar), andere Valentine, Boudewijn de Groot (ook Hans, die goed zingt), Jaap Fischer, Yann Tiersen en Adèle.
En die laatste vormde een mooie toegift door wat we welhaast een wonderkind mogen noemen: Gerald Fontaine, zoon van slager Sebastien en zijn vrouw Corinne uit ons dorp. Anderhalve turf hoog speelt en zingt hij de sterren van de hemel. Zonder teksten, zonder partituur, zo maar gewoon op het gehoor (en met Elly aan zijn zijde, dat dan weer wel).
Het internationale publiek (Belgen, Fransen, Hollanders en welgeteld één Engelse die ook nog eens half Schots is, al weet ik niet precies welke helft) genoot met volle teugen. En dan niet alleen van de wijn.
Kortom, familie Brieffies-Mathot-Valentijn-Fontaine, BEDANKT!!!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten