donderdag 20 september 2012

Hoogvliegers

Gisteren op bezoek geweest bij het vliegermuseum van Nasser Volant in Dijon. Hoe klein ook, het is een aanrader...
Nasser Volant is zo'n man die helemaal leeft voor zijn passie. Vandaar ook dat-ie er helaas niet was gisteren, want present op de wereldvliegertentoonstelling (3xwoordwaarde)in Dieppe. Wat niet wegneemt dat zijn verzameling cerfs volants (letterlijk vliegende herten, zoals vliegers in het Frans heten) kostelijk is om te zien. Elk land ter wereld heeft wel een eigen techniek, gebruikt zijn eigen kleuren en materialen.
China spant natuurlijk de kroon met vooral ontzagwekkende draken van vele meters lang, die dikwijls in de lucht gehouden worden door series van wel tachtig hulpvliegers! Japanners gebruiken hun samoerai graag als onderwerp, terwijl de Fransen zelf de onvermijdelijke Johnny Halliday op het papier afbeelden, maar ook hoogvliegers als Alain Delon en Madonna en zelfs Clint Eastwood.
Dieren zijn er in soorten en maten in het museum van Nasser Volant. Vliegende kippen, vissen, pelikanen en adelaars, maar ook koeien, slangen, varkens en sprinkhanen.
Een groot deel van de collectie is niet te koop: Nasser en zijn familie deden er tientallen jaren over om de mooiste vliegers uit Peru (tere kleuren), Korea (heel rechtlijnig, hoe zou dat nou komen?), China (zo'n giga draak), Japan (masker) en God weet waar nog meer (hemel?) vandaan te halen.
Enfin, vijf foto's zeggen meer dan duizend woorden of een liedje van André Hazes. En een bezoek aan het museum zelf zegt weer meer dan vijf foto's. Op naar Bellevue dus en dan door naar Dijon!
www.nasservolant.com

Geen opmerkingen:

Een reactie posten