En wat gebeurt? Die relmuis is nog niet weggebracht of ik stuit in het kookboek van de Romeinse smulpaap Apicius op een recept van relmuis?! Apicius - die leefde in de eerste eeuw na de geboorte van Christus, tijdens de regeerperiode van keizer Tiberius (de voorganger van Caligula, van de film) - was niet zo maar een lekkerbek. Neen, het was de eerste schrijver van een kookboek. Voor zover bekend althans. Helaas is zijn originele werk - 'De re coquinaria', dat zoiets betekent als 'kookboek' - verloren gegaan. Een kopie uit de vierde eeuw, opgenomen in een verzamelband met recepten van andere Romeinse koks, is wel bewaard gebleven en daarin staat genoemd gerecht beschreven. Ik citeer: 'Vul de relmuizen met varkensworst, evenzo met gehakt gemaakt van alle pootjes van de relmuizen, met peper, pijnboompitten, duivelsdrek (een smerig ruikend kruid dat de Romeinen vaak gebruiken - jg) en garum (de ongelooflijk stinkende saus van gefermenteerde vis en ingewanden, die gedurende weken gisten in de open lucht en de basis vormen van veel Romeinse 'lekkernijen' - jg). Leg de muizen dichtgenaaid op een tegeltje en doe ze in de oven of braad ze gevuld in de clibanus (ook een soort oven - jg)'.
Enfin, ik als een gek naar de bewaarplaats van onze relmuizenvoorraad en je raadt het al: die rotzak is wakker geworden, heeft zich eens lekker uitgerekt en is 'm gepeerd. Maar wee de muis die het komende herfst waagt zich op ons erf te verschansen. Die gaat de pot in: een verrassend gerechtje voor onze gasten!
Muis, please, please, please blijf weg tot na 23 mei!
BeantwoordenVerwijderen