vrijdag 19 juli 2013

Vijf maal Loiseau

Echte gourmands kunnen vanaf deze week vanuit Bellevue maar liefst vijf maal per week naar verschillende restaurants van Dominique Loiseau!
Veel gasten van Maison Bellevue nemen de gelegenheid te baat om toch eens te gaan eten in Relais Bernard Loiseau in Saulieu***. Ik bedoel, als je dan toch op slechts vijftien km afstand zit en je bent culinair geïnteresseerd (en wie is dat niet?), dan ga je er allicht even heen. Al is het maar voor een kopje koffie met wat lekkers of het middagse menu Route N6, genoemd naar de oude 'snelweg' tussen Parijs en Lyon, waar het driesterrenrestaurant van Loiseau aan ligt.
Bij leven van grondlegger Bernard Loiseau - de chef die zich precies tien jaar geleden door het hoofd schoot omdat hij - volgens de verhalen - bang was zijn derde ster kwijt te raken - kon je vanuit Bellevue ook al vrij eenvoudig naar Parijs, om daar zijn twee tantes te bezoeken. Geen echte familie natuurlijk, maar de restaurants Tante Louise en Tante Marguerite aan de rechter respectievelijk de linker oever van de Seine in de Lichtstad.
Dat was nog wel een eindje rijden (2,5 uur, dan ben je er wel), dus opende Dominique Loiseau - die sinds de dood van haar man de touwtjes stevig in handen heeft - in overleg een vierde restaurant in het nabij gelegen Beaune (uurtje rijden): Loiseau des Vignes. Het mooie daar is niet alleen dat ze inmiddels een ster van Michelin hebben, maar dat je er ruim 70 (zeventig!) grote Bourgogne-wijnen per glas of zelfs per slok kunt bestellen!
De gasten van Bellevue zijn echter meer georiënteerd op Dijon, dus moest daar een vijfde loot aan de vogelboom komen: Loiseau des Ducs, als verwijzing naar de hertogen die Dijon als hun hoofdstad kozen. Deze week is de nieuwe zaak, gevestigd in een Middeleeuws pand aan de Rue Vauban, pal naast La Place de la République, geopend en uiteraard gingen we voorproeven (menu van drie gangen voor 29 euro). De hoofdgerechten moeten nog wat spannender worden, maar het entree van verschillende oude tomatensoorten in een crème, met mozzarella en basilicum was misschien wel het lekkerste voorgerecht OOIT!
Dus op maandag en dinsdag naar Parijs, woensdag naar Beaune, donderdag naar Dijon en vrijdag naar Saulieu! Bon appétit allemaal:-))

dinsdag 9 juli 2013

Voor het ganse gezin!

Meteen maar even een aanvulling op de restaurantlijst van gisteren: Le Moulin in La Petite Verrière.
Le Moulin is precies wat je denkt: een oude watermolen op zo'n 25 km van Bellevue. En waar water is zwemt vis, dus maakten de uitbaters Isabelle en Ludovic en een mooi forellenrestaurant van. Met kweekvijvers rondom, waar de vis in spartelt. En waardoor je doorlopend moet plassen, vanwege het geklater.
Op het menu (18 euro voor vier gangen) staat uiteraard forel in allerlei soorten en maten, maar er is ook vlees en ander lekkers.
En voor de kids zijn er menuutjes zonder smerige nuggets: gewoon een stukkie kip en wat patatjes en iedereen is blij.
Temeer daar er veel te zien valt bij Isabelle en Ludovic.
Zoals vis in die bassins. En je kunt naar hartelust je hengel uitgooien om al die forellen (nu ja, niet allemaal) te verschalken.
Even geen zin meer om te vissen? Dan kun je er ook nog midget golfen. Kabouterkolf zogezegd en dat is ook leuk voor het hele gezin.
Kortom, wie zegt dat Bellevue te ver van de kust ligt kletst maar wat. Want wij hebben Le Moulin!

What to do around Moux (restaurants)

Goede raad is duur, luidt het gezegd en een reeks restaurants aanbevelen blijkt een hachelijke bezigheid. Want zijn ze altíjd goed? En naar ieders smaak? Onderstaande lijst wordt dus geraadpleegd op eigen risico en we geven garantie tot aan het hek van Bellevue.

Les Poulettes à Table in Clomot (25 km, dichtbij Arnay le Duc): heerlijke zaak van twee kunstenaars, die zich jaren geleden vestigden in een oude boerderij. Alleen maar heerlijks uit de directe omgeving, waar chef Marianne geweldige schotels van bereidt. Haar wederhelft Patrice, striptekenaar van oorsprong maar als je zegt clown geloof je het ook, heeft een uitstekende neus voor wijnen. Dikwijls live muziek, altijd sfeervol. Nog even over Patrice: we hebben tafelgenoten gezien die ter plekke verliefd opp hem werden, dus opgepast.

Haaks hierop staat Le Cerney in het plaatsje Cerney, aan het Lac des Settons (5 km). Een groot schrootjes interieur en de tv staat altijd aan. Wel een fijn terra met gekleurde lampjes waarvan de helft het nket doet. Jean Pierre echter, kookt ouderwets en ouderwets goed. Neem het menu gourmand (vier gangen) en je krijgt bijvoorbeeld huisgerookte zalm, slakken, de beste zwezerik in de hele Morvan en nougat-ijs toe. De wijnkaart is beperkt, maar de witte Gitry (23 euro geloof ik) is best.


Aan de andere kant van het Lac des Settons, aan de Rive Gauche, ligt À la queue du Lac. Kleurrijke parasolletjes in de tuin voor het restaurant en binnen alles fel groen. Hier geen tv maar een radio uit het jaar kruik, die meestal stoort. Maar ze koken lekker en zijn heel erg aardig.

The Little Pub is de oer-Franse naam van de zaak van Isabelle en haar man in Alligny (5 km de andere kant op). De keuken is al honderd jaar hetzelfde, maar de steak charolais is niet te versmaden en de niertjes zijn uitmuntend. Isabelle is een schat en als je vraagt of ze een moppie op haar accordeon speelt, dan roept ze haar jongste zoon. Die dat ook niet kan…

B9 in Dijon (op het Place de la République, pal tegenover het hertogelijk paleis). Gevestigd naast de sterrenzaak van chef J.P.Billoux, die ook eigenaar is van B9 (daar staat dus die B voor). Michelin-kwaliteit dus, voor een schappelijke prijs. En een mooi buitenterras.

Als we het dan toch over sterrenzaken hebben: Relais Bernard Loiseau*** in Saulieu. Dé zaak in de weide omtrek, al sinds de zelfmoord van chef Bernard gerund door zijn vrouw Dominique. Het menu Route National (het restaurant ligt aan de N6, vandaar) is heel betaalbaar (een heleboel amuses en dan vier gangen voor 69 euro, pak ‘m beet). Even waarschuwen van te voren, dan reserveren wij graag voor je.

Is er dan niks in Moux zelf? Jazeker wel! Restaurant Beau Site is slechts vijf minuten lopen (heen – terug het dubbele want berg op en wijn in de benen) en heeft een uitstekende, vrij moderne keuken. Hotel de la Poste is er ook nog, maar het eten is beperkt en soms niet best. La Picherotte tegenover de bakker is leuk voor de lunch.

In Autun is een aantal gerenommeerde restaurants gevestigd, waar je zo heen kunt maar die ook weer niet spectaculair zijn. Chateau Briant is er zo een en Le Chalet Bleu. Een uitschieter is Cabillaud, aan je linker hand vlak voor de basiliek die is gewijd aan de Heilige Lazarus. Italiaanse chef, Portugese gastvrouw, vooral vis op de kaart en die is top!

Liefhebbers van oude abdijen spoeden zich naar l’Abbaye de la Bussière aan de Ouche (richting Dijon, 60 km). Een elfde eeuwse abdij, fantastisch gerestaureerd door de huidige Engelse eigenaren. De keuken heeft een ster van Michelin, maar doordeweeks eet je er tussen de middag voor nog geen 30 euro drie fantastische gangen. Oppassen voor de wijn: prijzig, maar dan heb je ook wel wat.

In Beaune dit een kloon van Relais Bernard Loiseau: Loiseau des Vignes. Ook hier een ster van Michelin (die krijg je in Frankrijk echt makkelijker dan in Holland) en top eten voor een heel redelijke prijs.
De show wordt echter gestolen door 71 geweldige wijnen uit de Bourgogne, die je allemaal per glas of zelfs per slokje kunt bestellen. Dus iedereen aan de Vosne Romanée en de Puligny Montrachet, graag.

Even tapas doen op een mooi terras? Ga dan naar Rendez Vous des Pêcheurs in Chevigny, het uiterste puntje van het Lac des Settons. Het mooiste uitzicht, redelijk eten en aardige mensen.

Ook van Loiseau (het is een heel nest vogels!) is een nieuwe zaak in de Rue de Vauban te Dijon. Alleen die gaat pas begin juli open, dus nog even wachten op de recensie…

En dan hebben we nog La Grange in Flavigny, pal naast het winkeltje waar de film Chocolat is opgenomen.
La Grange wordt gerund door vijftien boerinnen (en één boer, wat een leven), die hun eigen lekkere dingetjes meenemen van de boerderij. Topsfeer!

Had ik La Pomme d’Or in Époisses al genoemd?
Voor wie gek is op de Franse stinkkaas die tevens figureert in ‘Het lieve leven van de familie Kaas’, dat ik ooit samen met kaaskeizerin Betty Koster schreef. Enfin, bij La Pomme hebben ze een heel menu rond époisses, dus da’s lekker.


Voor het moment was ‘m dit even. Nu uit eten om nieuwe adressen te sparen.

Smul ervan!