donderdag 25 februari 2010

Over de Tong bij 1618





Van onze verslaggever

Heerlijke gerechten en dan ook nog eens de verhalen erachter. Dat staat donderdag 18 maart op het programma in Bodega 1618 in Wijk aan Zee, waar culinair redacteur Jurriaan – Over de Tong – Geldermans een lezersdiner geeft.
Geldermans, die al ruim zeven jaar voor deze krant restaurants beproeft van Texel tot Velsen-Noord en van Alkmaar tot Zaandam, heeft samen met 1618-eigenaar Rick Lauffer een menu samengesteld waarover veel te vertellen is. De amuse is opgebouwd rond coquilles St. Jacques, waarbij de recensent zal ingaan op de religieuze achtergrond van deze naam. De relatie tussen mens en vis door de eeuwen heen staat centraal in het voorgerecht, terwijl het hoofdgerecht van varken aanleiding is te vertellen over het zwijn in culturen waar ook ter wereld.
Met het dessert van crema catalana ten slotte, wordt de gast meegevoerd naar het 'thuisland' van Bodega 1618: Spanje. Want ofschoon de Franse crème brûlée beroemder is, wordt in Catalaanse geschriften al veel eerder melding gemaakt van deze vermaarde vanille-crème met een gebrand suikerlaagje bovenop.
Tijdens het lezersdiner, dat 34,50 euro kost (en 49,50 euro inclusief een wijnarrangement), bestaat tevens gelegenheid de tweede culinaire gids van Geldermans – 'Over de Tong II, íemand moet het doen...' aan te schaffen. De redacteur zal het boekje desgewenst ter plekke signeren of van een opdracht voorzien.
Voor meer informatie en reserveringen: Bodega 1618, 0251 – 744008.
Uit: Dagblad Kennemerland, 27 februari 2010

zondag 21 februari 2010

Sporen in de winter






Beste fans van Bellevue,



Veel mensen denken dat winters in Frankrijk (nog) zachter zijn dan die in Holland. Dat geldt in ieder geval niet pour l'hiver dans le Morvan, want het kan hier tussen half november en begin april lelijk frisjes zijn. Ons persoonlijk kouderecord dateert overigens uit 2005/2006, toen het enkele nachten 21 graden vroor. Dat lijkt uitzonderlijk, maar temperaturen van -15 tot -17 graden Celsius komen elk jaar wel voor.


Deze winter is qua sneeuwval in ieder geval memorable. Dachten we gisterochtend, met louter groen landschap onder een fel blauwe lucht, dat we het lek wel boven hadden, begon het een half uur later toch weer te sneeuwen!


Afgezien dat de vlokken de omgeving tot een ansichtkaart maken en er dus veel valt te genieten langs berg en dal, heeft verse sneeuw nog een ander voordeel: je kunt prachtig de sporen zien van alle wild dat 's nachts door het bos achter Maison Bellevue loopt!


Vossensporen herken je doordat ze hun rechter achterpootjes nauwkeurig in de afdruk van hun linkervoorpootjes plaatsen. En andersom natuurlijk, anders loopt het zo lastig. Daardoor zie je dus een spoor dat van twee poten afkomstig lijkt, ipv van vier. Tussen de zoolafdrukjes in kun je bovendien een sleepbeweging door de sneeuw zien; het heet geloof ik wel een sleepspoor.


De footprints van reeën zijn eenvoudig te herkennen. Ze markeren de sneeuw met slechts twee hoefjes en de diepte geeft de richting van hun gang aan. Denk niet dat je altijd met knapen van herten hebt te maken; soms zie je zo'n spoor onder een heel klein boompje doorgaan...


Verder zijn er opmerkelijk veel kattensporen te zien in het bos. Er leven nog lynx-achtige wilde katten in de Morvan, maar die zullen wel grotere poten hebben. Zouden het sporen kunnen zijn van dassen, die je ook dikwijls aantreft (en dan met name dood langs de kant van de weg, want ze zijn niet handig in het oversteken en Fransen zijn niet handig in remmen)?


Vanmorgen zag ik tijdens een korte wandeling met onze bulldog Ballet voor het eerst heel heldere zwijnensporen. Nota bene op 100 meter achter het huis! Net als bij reeën zie je bij evers (foto) de twee middelste hoeven afgedrukt (hun middel- en ringteen). Maar daar achter zitten nog twee rondere spoortjes van de wijs- en pinkteen. Een duim zullen ze ook wel hebben, maar als een heel varken zich schuil weet te houden, zie je z'n duimen al helemaal niet. Misschien ook maar goed, want een kwaad wild zwijn wil je niet in de buurt hebben. Van mijn oude docent poëzie - Rein Bloem - heb ik geleerd dat ze net zo lang over je heen lopen tot je moes bent. En dan vreten ze je op. Zijn de rollen eens omgedraaid...


Tot later!


Jurriaan



maandag 15 februari 2010

Nieuwe site online!

Beste fans van Bellevue,


Hartelijk welkom op de nieuwe site van Maison Bellevue en Maison Perdue, die is gemaakt door het Hollandse bedrijf Oogkauwgum en afgelopen weekeinde online is gegaan. Voor oude bezoekers is het wellicht even wennen, zo zonder de vertrouwde foto's, teksten en opmaak. De vroegere site - die zeker zeven jaar heeft dienst gedaan - bleek echter moeilijk te onderhouden en al helemaal niet uit te breiden met nieuwe pagina's...

Aan de andere kant breidt het landgoed Bellevue zich wél uit. Maison Perdue is dit seizoen onze nieuwe aanwinst en we vinden dat ons zelfgebouwde 'verloren huisje', gesitueerd achter op de schapenweide, in het verlengde van de moestuin, heel sfeervol is geworden. Links en rechts dient de kwast nog wel wat gehanteerd te worden, maar al te zeer oppoetsen willen we het nu ook weer niet. Juist de oude sfeer van Perdue spreekt ons aan.

Voor wie moeite heeft met de navigatie op de nieuwe site: in het kader rechts staan de hoofdstukken die vanaf de homepage te bekijken zijn. Onder de trefwoorden daar vind je dus algemene informatie over wie wij zijn, wat onze huizen kosten en wat dies meer zij. Daartoe klik je op de zwart-wit foto, waaronder tekst en foto's schuil gaan.

Onder de afzonderlijke kopjes Maison Bellevue en Maison Perdue, vind je nadere gegevens over de desbetreffende huizen. Het is goed om te weten dat je ook beide huizen tegelijk kunt huren, waardoor je met acht volwassenen terecht kunt, of met bijvoorbeeld zes volwassenen en vijf kinderen.

Hoe dan ook, we spreken de hoop uit dat je plezier beleeft aan een virtueel bezoek aan Bellevue en dat we je spoedig 'live' kunnen verwelkomen.

Dat het maar een Frank-rijk jaar moge worden voor iedereen!


Vriendelijke groet,

Elly en Jurriaan
http://www.maisonbellevue.com/